Turqia në 20 vendet më të mira të Indeksit Global të Sigurisë Kibernetike

Turqia renditet e 20-ta në Indeksin Global të Sigurisë Kibernetike si rezultat i përpjekjeve të vendit për të forcuar sovranitetin e saj në fushën kibernetike, deklaroi nënpresidenti i vendit, raporton Anadolu Agency (AA).

“Si rezultat i përpjekjeve tona për të forcuar sovranitetin tonë në ‘komb kibernetik’, ne kemi kërcyer për 23 vende në Indeksin Global të Sigurisë Kibernetike dhe renditemi të 20-ët në botë”, tha Fuat Oktay në ngjarjen e Javës së Sigurisë Kibernetike në Ankara.

Ngjarja pesëditore e sigurisë kibernetike filloi sot, ku parashikohen më shumë se 100 folës, duke përfshirë zyrtarë të lartë dhe ekspertë, për të diskutuar një larmi temash. Edhe pse ngjarja miratoi vetëm pjesëmarrjen e kufizuar, ajo po transmetohet drejtpërdrejt përmes kanaleve në internet.

Ai u zotua të forcojë më tej kapacitetin e burimeve njerëzore në sigurinë kibernetike dhe të jetë midis dhjetë vendeve më të mira të botës.

Oktay falënderoi presidentin Recep Tayyip Erdoğan ndërsa ai ishte pionier përpara shumë kombeve në zhvillimin dhe forcimin e infrastrukturës së sigurisë kibernetike në Turqi.

“Turqia është midis vendeve që kanë bërë përparim të rëndësishëm në aspektet teknike, ligjore dhe organizative të sigurisë kibernetike”, tha ai.

Duke nënvizuar rëndësinë e sigurisë në fushën kibernetike, ai tha se Turqia duhet të mbrojë të dhënat dhe informacionet sikur mbron kufijtë e saj.

“Ne jemi përqendruar në masa të nivelit të lartë teknologjik për të eliminuar ngritjen e kapaciteteve (të sigurisë) kibernetike dhe sulmet në mënyrën më të shpejtë të mundshme”, shtoi ai.

“Ne duhet të drejtojmë zhvillimet kibernetike me infrastrukturën tonë të brendshme dhe kombëtare duke ndjekur nga afër zhvillimet në hapësirën kibernetike”, tha ai.

Siguria e të dhënave digjitale

Siguria e të dhënave digjitale është po aq e rëndësishme sa siguria e kufijve për vendet, tha Ali Taha Koç, kreu i Zyrës së Transformimit Digjital.

Gjatë pandemisë, përdorimi i shtuar i aplikacioneve të video-konferencave gjithashtu gjeneroi rreziqe të piraterisë së të dhënave, tha ai. Turqia ka zhvilluar aplikacione indigjene pasi llogaritë e 500 mijë përdoruesve u hakuan përmes një aplikacioni të njohur, vuri në dukje ai.

“Tani ne u përqendruam në aplikacione vendore, dhe përmes këtyre aplikacioneve ne rregulluam takimet dhe ngjarjet tona”, tha ai.

Armët nuk kanë siguri

Ismail Demir, kreu i Presidencës së Industrive të Mbrojtjes të Turqisë, tha se misioni kryesor i Grupit të Sigurisë Kibernetike të Turqisë është të krijojë një mjedis për të përmbushur kërkesat e sigurisë kibernetike të vendit me produkte vendase.

Armët nuk janë të mjaftueshme për të siguruar mbrojtjen e një vendi, por një qasje gjithëpërfshirëse, që mbulon një numër fushash, të tilla si energjia elektrike, telekomunikacioni, teknologjia e informacionit (IT), bujqësia dhe mjekësia, është thelbësore, theksoi ai.

Omer Fatih Sayan, zëvendësministri i Transportit dhe Infrastrukturës, tha që mbrojtja e infrastrukturës IT është një detyrim për sigurinë kombëtare.

Fuqia njerëzore e kualifikuar dhe e aftë është një nga sfidat më të rëndësishme në fushën e sigurisë kibernetike. Turqia organizon gara për të gjetur dhe punësuar të rinj të talentuar, tha ai.