Turqi, zbulohet se molekula e ribavirinit zvogëlon efektet e COVID-19

Një progres i rëndësishëm është bërë në studimet laboratorike nën projektin e Universitetit të Ankarasë në Turqi, ku po kryhen studimet e ilaçeve për të zvogëluar efektet e COVID-19, raporton Anadolu Agency (AA).

Projekti, “Studimi i Efektivitetit të Substancave Aktive të Barnave Ekzistuese Kundër COVID-19, In-Silico, In-Vitro dhe In-Vivo”, po zhvillohet nën udhëheqjen e Dr. Mehmet Unal nga universiteti.

Si pjesë e projektit, mijëra molekula të ilaçeve u vlerësuan përmes simulimeve kompjuterike dhe u studiuan efektet e 43 molekulave në virus.

Studimet laboratorike kanë treguar se molekula e ribavirinit është efektive kundër virusit dhe se ilaçi zvogëlon efektet e COVID-19 në organizëm.

“Të gjitha studimet laboratorike për ribavirinin kanë përfunduar dhe provat e pacientëve do të fillojnë së shpejti”, tha Unal për AA.

Ai theksoi se ribavirina, e cila është përdorur për të trajtuar Hepatitin C për shumë vite, është një ilaç anti-viral me spektër të gjerë efektiv kundër viruseve të ADN-së dhe ARN-së. Kjo është arsyeja pse ajo është vendosur në listën e grupit kërkimor.

“Ribavirin mund të prodhohet me mjete lokale dhe kombëtare në vendin tonë kur të dëshmohet efektiviteti i saj”, tha Unal.

Duke deklaruar se eksperimentet në kafshë kanë filluar për një ilaç në molekula të tjera që mund të jenë efektive kundër virusit, Unal tha se “Ka molekula të tjera për të cilat shpresojmë dhe duam të fillojmë studimet klinike sa më shpejt që të përfundojnë studimet e tyre laboratorike”.

Ai theksoi gjithashtu se rezultatet e marra ndahen rregullisht me TUBITAK, Këshillin Kërkimor Shkencor dhe Teknologjik të Turqisë.

Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë së Turqisë, Mustafa Varank më parë theksoi se shkencëtarët kanë provuar në studimet laboratorike se molekula e ribavirinit është efektive në trajtimin e sëmundjes.