Tri dorëheqje nga “Akademia e Nobelit”, anëtari i lartë dyshohet për sulme seksuale

Tre anëtarë të shquar të Akademisë Suedeze dhanë dorëheqje pas lidhjeve të ngushta midis institucionit i cili ndan çmimin Nobel për Letërsi, dhe një anëtari të lartë të institucionit i cili po akuzohet për sulme seksuale.

Akademia është e tronditur që kur u zbulua se gratë dhe vajzat e anëtarëve, u sulmuan nga figura e njohur në qendër të skandalit.

Gazeta e Suedisë Dagens Nyheter dha lajmin, duke botuar dëshminë e 18 grave që pretendonin se ishin sulmuar ose përdhunuar nga një nga figurat më me ndikim në skenën kulturore të Stokholmit.

Akademia ka ndërprerë të gjitha lidhjet me burrin i cili nuk është identifikuar publikisht.

Por identiteti i tij në përgjithësi njihet nga publiku pasi ai është një person i profilit të lartë në qarqet kulturore.

Sulmet e dyshuara ndodhën midis viteve 1996 dhe 2017, sipas Dagens Nyheter.

Një nga anëtarët e dorëheqjes, Peter Englund tha se skandali kishte ndarë thellësisht botën letrare suedeze.