Njihuni me luftërat më të gjata e më të shtrenjta në historinë e SHBA-ve

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë fuqia më e madhe ushtarake në botë, me një buxhet vjetor prej 649 bilionë dollarë. Lufta në Afganistan në total i ka kushtuar vendit mbi 910 bilionë dollarë. Eshtë një konflikt që po zgjat mbi 18 vjet, e që konsiderohet si më i gjati në historinë amerikane. Revista Time e quan atë “Lufta e Përgjithshme e Amerikës”, e cila na bëri të mendojmë se si krahasohet çmimi i saj me luftërat e tjera në historinë amerikane.

Lufta e Dytë Botërore ishte më e shtrenjta në historinë amerikane, me gjithsej 4,69 trilionë dollarë, më shumë se çdo luftë tjetër.

Lufta në Afganistan është e treta më e shtrenjtë, megjithatë është më e gjata.

Kostoja totale e Luftës Civile për Veriun dhe Jugun është çuditërisht e vogël.

Luftërat po bëhen më të shtrenjta me kalimin e kohës falë armëve më të kushtueshme dhe zonave të largëta të konfliktit.

Eshtë planifikuar secila luftë në një afat kohor nga Revolucioni Amerikan e deri sot, e ju mund të lexoni detajet rreth asaj se si Shërbimi i Kërkimit i Kongresit llogarit kostot e luftës.

10 Luftërat kryesore më të shtrenjta në historinë e SHBA-ve

  1. Lufta e Dytë Botërore: 4,69 dollarë
  2. Lufta në Irak: 1.01 trilionë dollarë
  3. Lufta në Afganistan: 910.47 bilionë dollarë
  4. Lufta e Vietnamit: 843.63 bilionë dollarë
  5. Lufta Koreane: 398.81 bilionë dollarë
  6. Lufta e Parë Botërore: 381.8 bilionë dollarë
  7. Lufta e Gjirit Persik : 116.6 bilionë dollarë
  8. Lufta Civile: Bashkimi: 68.17 bilionë dollarë
  9. Lufta Civile: Konfederata: 22.99 bilionë dollarë
  10. Lufta Amerikano-Spanjolle: 10.33 bilionë dollarë
This image has an empty alt attribute; its file name is most-expensive-wars-us-history-0132.jpg

Luftërat po bëhen gjithnjë e më të shtrenjta me kalimin e kohës, duke u rritur në mënyrë të qëndrueshme nga disa miliardë dollarë në trilionë deri në shekullin e 21. Kjo falë të një pjesë të madhe të kostos së sistemeve të armëve, siç është avioni luftarak F-35 Lightning, i cili ka një kosto të lartë për ushtrinë amerikane prej 1 trilion dollarë. Duhet të përmendim gjithashtu edhe vendndodhjen e luftimeve, e cila dikton gjithashtu në kosto.

Në dekadat e para të historisë amerikane, luftërat zakonisht ndodhën afër kufijve amerikanë, zakonisht diku në Amerikën e Veriut. Por më pas, SHBA u përfshinë në konflikte globale dhe në teatrot e luftimit në të gjithë botën. Këto luftëra krijojnë linja të ndërlikuara furnizimi, duke rritur edhe më tej koston.

E gjithë kjo që thuhet, nuk krahasohet me koston vërtet mahnitëse të Luftës së Dytë Botërore me 4,69 trilionë dollarë. Asnjë luftë tjetër nuk afrohet as të kushtojë sa më shumë, dhe në fakt, totali i çdo lufte tjetër në historinë amerikane është vetëm 3.77 trilionë dollarë. Edhe pse lufta me Afganistanin është më e gjata në histori, kjo ka një rrugë të gjatë për t’u afruar me koston e Luftës së Dytë Botërore. /tesheshi.com/