Kina kufizon aktivitetin e kompanive të huaja

epa08678603 (FILE) - Alipay and WeChat mobile phone applications are displayed on smartphone in Shanghai, China, 04 September 2020 (reissued 18 September 2020). The US Commerce Department on 18 September 2020 announced that downloads of ByteDance's video sharing app TikTok and multi-purpose messaging and payment platform WeChat will be blocked in the US starting 20 September 2020. EPA/ALEX PLAVEVSKI

Qeveria kineze ka njoftuar krijimin e një mekanizmi që do ta lejojë atë të kufizojë aktivitetet e kompanive të huaja, një masë e perceptuar gjerësisht si një hakmarrje ndaj SHBA-së, pas ndalimit nga presidenti Donald Trump të aplikacioneve TikTok dhe WeChat.

Njoftimi vjen nga Departamenti kinez i Tregtisë, që nuk e përmend SHBA, dhe ka për qëllim kompanitë, aktivitetet e të cilave “minojnë sovranitetin kombëtar të Kinës dhe interesat e saj të sigurisë dhe zhvillimit”.

Njoftimi vjen pikërisht kur SHBA kanë ndaluar shkarkimin, duke filluar nga nesër, të aplikacioneve TikTok dhe WeChat në pronësi të gjigantëve kinezë ByteDance dhe Tencent.