EBA nënshkruan kontrata me kompani izraelite në listën e zezë të OKB-së

Kompanitë e Emirateve të Bashkuara Arabe (EBA) kanë nënshkruar kontrata me kompani dhe banka izraelite që janë në listën e zezë të Kombeve të Bashkuara (OKB) për mbështetjen e vendbanimeve të paligjshme në Bregun Perëndimor të okupuar, ka zbuluar një hetim nga Anadolu Agency (AA).

Në shkurt, OKB lëshoi ​​një bazë të të dhënave për 112 ndërmarrje në listën e saj të zezë që kanë bërë biznes brenda vendbanimeve të paligjshme izraelite të ndërtuara në Bregun Perëndimor të okupuar.

Por AA zbuloi se disa nga kontratat e lidhura midis të dy palëve përfshinin kompanitë dhe bankat izraelite që janë në listën e zezë të OKB-së.

Midis kontratave të zbardhura nga mediat e EBA-së ishte edhe një e arritur me Bank Leumi, një nga bankat në listën e zezë të OKB-së.

Sipas mediave zyrtare të Emirateve, kjo bankë izraelite ka nënshkruar marrëveshje me tre nga bankat më të mira të EBA-së: Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB), First Abu Dhabi Bank, dhe Emirates NBD.

Banka Hapoalim është një bankë tjetër izraelite në listën e zezë të OKB-së, e cila thuhet se ka nënshkruar një memorandum mirëkuptimi me Emirates NBD, një marrëveshje e përuruar si e para midis bankierëve izraelitë dhe atyre të EBA-së, sipas mediave të Emirateve.

Marrëveshjet që kompanitë e EBA-së kanë nënshkruar me kompani izraelite në listën e zezë nuk ishin të kufizuara vetëm në banka. Komisioni i Filmit në Abu Dhabi (ADFC) njoftoi se ka arritur një marrëveshje me Fondin e Filmit Izraelit (IFF) dhe Shkollën dhe Televizionin e Filmit Jeruzalem Sam Spiegel (JSFS) për promovimin e tolerancës dhe bashkëpunimit kulturor midis popullit të EBA-së dhe Izraelit.

IFF mbikëqyret nga Ministria Izraelite e Kulturës dhe Këshilli i Filmit Izraelit.

Në nëntor 2019, gazeta izraelite Haaretz tha se IFF miratoi krijimin e tre fondeve të reja të kinemasë, duke përfshirë një në vendbanimet e okupuara të Bregut Perëndimor.

Shumë kompani ndërkombëtare kanë pezulluar marrëdhëniet e tyre me homologët e tyre izraelitë në listën e zezë të OKB-së për shkak të frikës se do të ndiqen penalisht nga Gjykata Ndërkombëtare Penale (GJNP), e cila pritet të vendosë së shpejti për fillimin e një hetimi penal për pretendimet e krimeve të luftës të kryera nga Izraeli në territoret palestineze.

Palestinezët kanë bërë thirrje prej kohësh për ndërprerje të menjëhershme të marrëdhënieve me kompanitë izraelite në listën e zezë.