Diabeti tipi 2 po prek fëmijët, shkak ushqyerja në fast-food

Në vendin tonë jetojnë rreth 65 mijë persona diebetikë. Mjekët pretendojnë se ky numër është disa herë më i lartë, por jo të gjithë janë diagnostikuar; pasi diabeti njihet ndryshe si sëmundja e heshtur.

Përveç statistikave në rritje, mjeku endrokronolog Dashamir Gjegji sheh me shqetësimin faktin se diabeti i tipi 2 që prek moshat e rritur kryesisht 40 vjeçarët, po përhapet tek fëmijët.

GjergjiAjo që ka ndryshuar është fasha moshore. Ky i tipit 2 që deri dje e quanim sëmundje të të rriturve, ka filluar të prekë edhe fëmijët.

Kemi më shumë adoleshentë me abezistet, të cilët janë faktor i madh rreziku për t’u prekur nga diabeti. Një stil jetese i keq që në moshat e vogla, është paradhoma për t’i prekur diabeti më vonë.

Arsyet lidhen me keq ushqyerjen dhe obezitetin.

Gjergji: Duhet të largohemi nga ushqimet me shumë kalori, me ushqime të gatshme të rënduara me shumë kalori dhe yndyra që përveç se janë një bombë kalorike, nuk posedojnë cilësitë e ushqimeve të mira natyrale që duhet të marrim.

Një deibaetik i pa kuruar dhe pa ndjekur një dietë të rreptë rrezikon të preket edhe nga probleme si sëmundjet kardio vaskulare dhe probleme me shikimin. /Mesazhi/