BIK: Legalizimi i martesave të gjinisë së njëjtë i papranueshëm

Kryesia e Bashkësisë Islame përmes një deklarate për medie ka reaguar kundër  Kodit të ri civil i cili parasheh lejimin e martesave të gjinisë së njëjtë.

Një projekt i tillë sipas BIK është i papranueshëm dhe bie ndesh me parimet fetare, natyrën njerëzore dhe cenon kodin e familjes.

Reagimi i plotë:

Deklaratë

Kryesia e Bashkësisë islame të Kosovës me shqetësim ka marr lajmin për projektin e kodit civil të përgatitur nga Ministria e Drejtësisë në të cilin lejohen martesat e gjinisë  së njëjtë .

Kryesia një projekt të tillë që legalizon martesat e të njëjtës gjini e konsideron të papranueshëm sepse  bie ndesh me parimet fetare, natyrën njerëzore dhe cenon  kodin e familjes.

Kërkojmë nga  Ministria e Drejtësisë që të heq dorë nga ky projekt dhe  mos ti  hapet rrugë iniciativave të tilla të cilat  bien ndesh me thelbin e jetës dhe natyrshmërinë e njeriut.

Ky shqetësim dhe thirrje e jona si institucion fetar, si besimtarë dhe si qytetarë të këtij vendi synon vetëm  ruajtjen dhe mbrojtjen e vlerave tona fetare e besimore, tradicionale e kombëtare.

Shoqëria jonë nuk është një shoqëri diskriminuese, por kur bëhet fjalë për të ardhmen e brezave, për familjen dhe për natyrshmërinë e njeriut, nuk mund të heshtim e të tregohemi indiferent ndaj diçkaje që shkon kundër thelbit të jetës sonë edhe kundër vullnetit të Zotit.

Për ne familja është e shenjtë, prej së cilës varet edhe vazhdimësia e jetës dhe e llojit njerëzor  mbi tokë.

Familje ose fole familjare është vetëm ajo e ngritur nga martesa e një burri dhe një gruaje dhe kjo përbën një prej shtyllave më të rëndësishme të shoqërisë. Fortësia dhe qëndrueshmëria e saj është edhe fortësia dhe qëndrueshmëria e kombit dhe e shtetit.

Prandaj, martesat e të njëjtës gjini nuk i shohim si pjesë të traditës sonë të përbashkët dhe të të gjithë elementëve që përbëjnë këtë komb. Ne kemi një traditë të shkëlqyer familjare dhe kjo është një vlerë për shoqërinë tonë, vlerë të cilën nuk duam dhe nuk kemi pse ta humbasim.

Në fund u bëjmë thirrje përfaqësuesve të popullit në Kuvendin  e Kosovës, pavarësisht  përkatësisë partiake të tyre , që mbi të gjitha të kenë parasysh të mirën e familjes , shoqërisë dhe vendit tonë, ngase bërthama e shoqërisë është familja e jo individi, dhe i bëjmë thirrje publikisht të mos e miratojnë  këtë kod civil si të tillë.

Prishtinë                                                              Kryesia e Bashkësisë

10 korrik 2020                                                   Islame të Kosovës