Simbolet Masone që fshihen në biskotën e famshme Oreo

Shumë konsumatorë blejnë paketime të Oreo’s por, askush nga ta nuk e ka kuptuar dizajnin që përmban. Kjo biskotë përmban simbole të Kalorësve të Tempullit.

Në biskotën e zezë shihet simboli i kryqit “Pattee” ose ndryshe quhet edhe “Kryqi Lorraine”. Ky kryq u përdor nga Kalorësi e Tempullit gjatë kohës së kryqëzatave në shekullin e XI.

Këta kalorës, bashkë me shumë pelegrinë të krishterë, shkuan në Jerusalem, për të rimarrë territorin nga muslimanët që ishin banorë dhe administrues në vend për mileniume. Kalorësit i masakruan të gjithë pa mëshirë. Historia e Kryqit të kalorësve të tempullit, është e errët ashtu siç janë dhe Oreot-t.

Modellli gjeometrik me katër trekëndësha është sërish një simbol që lidhet me historinë e Kryqëzatës së Parë. Kalorësit e Tempullit në veshjet e tyre mbanin këtë simbol në rrobat e tyre të bardha, vetëm që të dallohen nga ushtarët e feve të tjera.

Ndërsa, origjina e emrit ende mbetet një mister. Disa besojnë se emri i kësaj biskote erdhi nga fjala franceze dore-që do të thotë ar.

Sidoqoftë, emri Oreo besohet se u mor nga një prodhim i biskotave që dikur ekzistonin, e ato gjithashtu quheshin Oreo Biscuit.

SHPËRNDAJE