Përdorimi i aspirinës ulë rrezikun për kancer ovarian

Duke përdorë aspirinë çdo ditë zvogëlohet rreziku për kancerin e ovaries me 10% dhe rritet mbijetesa e pacientit për 30%.

Aspirina parandalon mpiksjen e gjakut, të cilat janë të shoqëruara me rritjen e kancerit. Një në 78 gra në SHBA dhe 52 në Britani të Madhe do të zhvillojë kancer ovarial.

Hulumtuesit nga Instituti Kombëtar i Kancerit dhe Qendra e Kancerit Moffitt analizuan një total prej 758,829 grave nga 13 studime.

Të dhënat mjekësore u ekzaminuan për të përcaktuar ndonjë diagnozë të kancerit, ndërsa përdorimi i stresit të femrës u grumbullua në pyetësorëve. Rezultatet u publikuan në Journal of the National Cancer Institute.

Në një studim të dytë, shkencëtarët nga Qendra e Kancerit të Universitetit të Haëaii analizuan një total prej 238,129 pjesëmarrësish nga dy studime shëndetësore të infermjereve. Infermieret plotësuan pyetësorët çdo dy vjet, midis viteve 1976 dhe 1989, për të përcaktuar aspirinë e tyre dhe ilaçe të tjera të përdorimit.

Rastet e kancerit të vezoreve u monitoruan nëpërmjet të dhënat mjekësore të pjesëmarrësve dhe certifikatat e vdekjes. Nga pjesëmarrësit, 1,789 u diagnostikuan me kancer ovarian gjatë periudhës së studimit. Këto gjetje u publikuan në Lancet Oncology.

Vetëm një aspirinë dy herë në javë mund të ndihmojë pacientët që të mundin kancerin. Rezultatet tregojnë se gratë me kancer ovarian që fillojnë të marrin nga një deri në pesë tableta aspirina dy deri në pesë ditë në javë kanë më shumë gjasa të mundin sëmundjen.

Pacientët e kancerit që e kalojnë antagonistin e tyre të zgjedhjes nga paracetamoli në aspirinë rrisin shanset e tyre për të mbijetuar sëmundjen, me vetë paracetamolin që nuk përmirëson mbijetesën e kancerit ovarian.

Gjetjet më tej sugjerojnë gratë që marrin aspirinë çdo ditë pas 15 për qind më pak gjasa për të zhvilluar tumore që ndikojnë në sipërfaqen e vezoreve të tyre. Kjo mund të jetë për shkak të tumoreve të tilla që lidhen më shumë me inflamacion.

Megjithëse një dozë ditore e aspirines zvogëlon rrezikun e kancerit të vezoreve, marrja e drogës çdo ditë për 10 vjet ose më shumë mund t’i bëjë ata më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundjen. Është e paqartë se pse ndodh kjo.

Të dy hulumtuesit e studimeve besojnë se gjetjet e tyre mund të hapin mundësi trajtimi për pacientët me kancer të ovaries, megjithatë, ata shtojnë hetimin e mëtejshëm është e nevojshme për të përcaktuar dozën optimale të drogës dhe kohën e administrimit. Shkencëtarët shtojnë se është gjithashtu e paqartë saktësisht se si punon aspirina për të parandaluar dhe ndihmuar në trajtimin e tumoreve ovarian.