Pas shumë dekadash përpjekje, NASA fotografon një ‘vrimë të zezë’

Shkencëtarët e NASA-s pas shumë dekadash përpjekje, kanë arritur të fotografojnë një ‘vrimë të zezë’.

Vështirësia për të kapur një objekt të tillë hapësinor është tejmase e vështirë, pasi vrimat e zeza kanë një tërheqje gravitacionale të jashtëzakonshme. Vrimat e zezë janë objekte hapësinore me tërheqje gravitacionale shumë të forta saqë asgjë nuk mund t’i shpëtojë asaj tërheqjeje.

Edhe pse ekzistenca e tyre është provuar, astronomët kurrë nuk e kanë fotografuar. Ky fakt është sa i çuditshëm aq edhe i mistershëm.

Kur është fjala për zbulimin e një vrime të zezë, distanca është me të vërtetë ajo që mban mbrapsht njerëzimin. Mungesa e vrimës së zezë supermasive në Tokë mendohet të jetë vendosur në qendër të galaktikës së Rrugës Latine. Teleskopi modern hapësinor i NASA-s ka arritur të fotografojë vrima të zeza.

Shkencëtarët po përdorin një teknikë të imazhit të ri në planet, të dizajnuar posaçërisht për të gjetur vrimat më të ngushta të zeza.

Publikimi i imazheve të para të një vrime të zezë, është një arritje jashtëzakonisht e madhe. Për këtë gçështje astronomët do të mbajnë gjashtë konferenca shtypi individuale për të paraqitur hulumtimet në vende të ndryshme anembanë botës, nga Belgjika në Tokio në Uashington DC dhe ‘materiale të gjera audiovizive mbështetëse’ do të publikohen njëkohësisht.

Hulumtimi ka vazhduar për më shumë se një dekadë dhe teleskopi i instaluar nga NASA në hapësirë bën disa mijëra fotografi hapësinore në minutë. Imazhi i teleskopit më të avancuar duket se është arritur në një pikë ku kapja e imazheve të një vrime të zezë tashmë është e mundur.

Ekipi i madh i shkencëtarëve të NASA-s tashmë  është përgatitur për t’ia shfaqur botës një vrimë të zezë. Në momentin kur kjo gjë të ndodhë, do të jetë një ditë e pabesueshme për astronominë.

SHPËRNDAJE