Liberal Demokratët britanikë miratojnë politikën e anulimit të Brexit

Partia Liberale Demokratike britanike ka mprehur kundërshtimin e saj ndaj Brexit, duke miratuar zyrtarisht një politikë të anulimit të daljes nga Bashkimi Evropian nëse fiton zgjedhjet.

Partia ka 18 anëtarë në Parlamentin e Mbretërisë së Bashkuar nga 650, por po pozon si partia e vetme që kërkon anulimin e Brexit, duke shpresuar të tërheqë votuesit mes 16 milionëve që votuan të mbeten në BE në 2016 dhe të marrin vende të mjaftueshme për të formuar një qeveri liberal-demokratike, e cila do të ishte e pashembullt.

Partia Liberale Demokratike miratoi zyrtarisht një politikë për të revokuar aktivizimin e nenit 50 të Traktatit të BE-së, duke informuar qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar në mars 2017 që ajo donte të largohej.

Liberal Demokratët pro-evropianë vendosen kështu hapur në anën tjetër të spektrit politik sesa konservatorët, me të cilët formuan një qeveri koalicioni në 2010 që zgjati pesë vjet.

Si një parti që nuk ka fituar kurrë më shumë se 62 vende në një zgjedhje, perspektiva e udhëheqëseses së saj, Jo Sëinson, formimi i një qeverie duket shumë e vështirë, megjithëse politika britanike është shumë e paparashikueshme në këtë pikë.

Johnson dëshiron të thërrasë zgjedhje të parakohshme para afatit ligjor të vitit 2022, por kundërshtarët e saj po e bllokojnë atë, përfshirë edhe Demokratët Liberalë, sepse ata së pari duan të sigurojnë që nuk ka Brexit të çrregullt.