Faktet kundër mashtrimit: si po e propagandojnë mediat kurde aksionin e ushtrisë turke (foto)

Përdoruesit ee mediave sociale që përkrahin grupet militante kurde kanë shpërndarë imazhe të rrejshme në internet, ku gjoja se paraqiteshin familjet e prekura nga aksioni ushtarak turk në vend. 

Imazhet e rreme në fakt u takonin periudhave të ndryshme të luftës në Siri. Sidoqoftë, është më mirë që këto pamje të vlerësohen vet.

Fotografia e mësipërme është realizuar për të paraqitur një bombardim të rëndë në Alepo nga regjimi i Asadit në vitin 2014. Por mediat pro-kurde i shpërndanë  fotot në fjalë si aksione të Operacionit “Burimi i Paqes”. 

Ngjashëm, edhe kjo fotografi tregon një fëmijë sirian që shtrihet në duart e babait të tij në një bombardim në Idlib. Mediat pro kurde propagandojnë se ky është rezultat i veprimeve ushtarake kurde. 

Kjo fotografi që grupet pro-kurde pretendojnë se i takon ditëve të sotme, në fakt i takon vitit 2016, dhe është kapur lag kufirit sirian, gjegjësisht, në Palestinë. 

E fundit është materiali propagandues që pretentohet se ka ndodhur ditët e fundit të operacionit, por qëka ndodhur në kufirin mes Maqedonisë dhe Greqisë realisht.