Ëmbëlsuesit artificiale shkaktojnë diabet dhe mbipeshë

Njerëzit kaljnë në ëmbëlsira artificiale me zero kalori për të kufizuar marrjen e sheqerit. Këto janë ndër aditivët më të zakonshëm të ushqimit në mbarë botën, dhe gjenden në dietë, dhe soda me zero-kalori dhe produkte të tjera.

Por, një studim në SHBA i paraqitur në takimin e Biologjisë Eksperimentale 2018 ka gjetur lidhjen e ëmbëlsuesve artificialë me obezitetin dhe rrezikun e diabetit.

Studiuesit kërkuan ndryshime biokimike në trup pas konsumimit të sheqerit ose zëvendësuesve të sheqerit, si dhe ndikimin e tyre në shëndetin e enëve të gjakut, duke shqyrtuar se si ndikonin në rreshtimin e enëve të gjakut.

Studimet, të cilat u bënë në minjtë dhe në kulturat qelizore, treguan se ëmbëlsuesit artificialë ndryshojnë mënyrën se si trupi përpunon yndyrën dhe merr energji, transmeton KosovaPress. Gjithashtu, kaliumi i acesulfamit dukej sikur u rrit në gjak dhe përqendrimet më të larta kishin një efekt më të dëmshëm në qelizat e gjakut.

“Në studimet tona, si sheqeri ashtu edhe ëmbëlsirat artificiale duket se shfaqin efekte negative të lidhura me obezitetin dhe diabetin, megjithëse përmes mekanizmave shumë të ndryshëm nga njëri-tjetri. Gjithashtu, vërejtëm se zëvendësimi i këtyre sheqernave me ëmbëlsues artificialë jo kalorikë çon në ndryshime negative në yndyrë dhe metabolizmin e energjisë”, paralajmëroi hulumtuesi kryesor.

SHPËRNDAJE