Çka bëhet nëse merrni grupin e gabuar të gjakut

Transfuzioni i gjakut i një grupi të papërshtatshëm mund të jetë fatal.

Ai është një procedurë e thjeshtë mjekësore, e përdorur nga mjekët për të kompensuar humbjen e gjakut për shkak të lëndimit dhe gjakderdhjes dhe për të kompensuar qelizat e gjakut në rast se për disa arsye qelizat nuk krijohen ose mbijetojnë shpejt në qarkullim, transmeton KosovaPress.

Ashtu si të gjitha format e tjera të trajtimit dhe transfuzioneve të gjakut, ato duhet të përdoren vetëm kur është me të vërtetë e nevojshme, ose kur nuk ka mundësi të trajtimit alternativ.

Është e rëndësishme të theksohet se njerëzit me grup negativ Rh mund të marrin vetëm gjakun e grupit përkatës të gjakut, ndërsa ata që janë Rh pozitiv mund të marrin një lloj të gjakut të përshtatshëm me një faktor negativ Rh pozitiv.

Kjo do të thotë se nëse personi ka grupin e gjakut AB mund të marrë gjak nga secili lloj gjaku dhe nuk do të ketë problem.

Nëse një person me grupin e gjakut O pranon ndonjë tjetër, ka shumë të ngjarë të ndodhë një reaksion i madh hemolitik i transfuzionit.

Nëse vjen deri te gabimi, ndodh një reaksion hemolitik i transfuzionit, sistemi imunitar i pranuesit të qelizave të dhuruara nga gjaku, ato shpërbëhen dhe kjo mund të ndikojë që personi të sëmuret rëndë. Mund të vijë edhe deri te dështimi i veshkave, urina bëhet e kuqrremtë, dhe pastaj veshkat ndalin së punuari krejtësisht. Me shumë komplikime, një person është në shok mund edhe të vdesë.

Në rastet e transfuzionit të tipit të gabuar të gjakut, vdekshmëria është jashtëzakonisht e lartë nëse nuk ka trajtim urgjent dhe nëse nuk reagohet me kohë, shkruan “Mental Floss”.

SHPËRNDAJE